Därför bör du bära cykelkläder av merinoull

När du tänker på cykelkläder föreställer du dig kanske ett par cykelshorts och en cykeltröja av spandex eller lycra. Men kanske borde du istället föreställa dig kläder av ull?

Som cyklist kan du tjäna på att bära kläder av merinoull. Merino är nämligen ett aktivt material som justerar din temperatur genom att absorbera och föra bort fukt. Insidan av materialet drar åt sig fukt, medan utsidan stöter bort den. Om du till exempel cyklar i en sval och fuktig miljö kan du dra nytta av detta.

För att du ska kunna behålla en behaglig kroppstemperatur absorberar merinoullen fukt från din hy, och avger samtidigt en mindre men märkbar mängd värme. Denna värme uppkommer genom en kemisk reaktion som uppstår då vattenångor binder an till merinofibrernas kemiska struktur. På så sätt kyls du inte ner på samma sätt som man ofta gör när man bär syntetiska material. Merinoull är inte bara ett utmärkt material för cykelturer i svalare temperaturer, utan även i varmare väder. Materialet absorberar fukt väldigt snabbt och för den vidare ut i luften.

Cykelkläder av tyst och säkert material

Merinoull är dessutom ett flamskyddande och självsläckande material. Om det mot förmodan skulle fatta eld, kommer det till skillnad från syntetiska material inte att smälta. Materialet är inte bara motståndskraftigt mot fukt och eld, utan även mot dålig lukt. När du cyklar svettas du, och svett luktar som bekant illa, sådant är livet. Som tur är har merinoullen egenskaper som gör att den effektivt blockerar odör. Som med materialets övriga funktioner kan du tacka naturen.

Det är också ett tyst material att bära, till skillnad från många andra cykelkläder som kan låta en hel del när du far fram längs vägarna. Utan begränsad rörlighet och utan ett ljud kan du med cykelkläder av merinoull röra dig genom landskapet utan dra till dig oönskad uppmärksamhet. Om du skulle råka spilla någonting på din cykeltröja av merinoull, kanske lite av den där proteinshaken du i all hast just hällt i dig eller segerchampagnen efter ett väl genomfört lopp, kan du enkelt torka bort fläcken innan den blir permanent.