Din andning eller dina hjärtslag kan upphöra av flera olika anledningar, till exempel till följd av blodförgiftning, en hjärtattack eller en olycka. Det är dock inte nödvändigtvis så att en sådan nödsituation behöver leda till ett dödsfall. Hjärt-lungräddning, även kallat HLR, är en metod som har tagits fram för att öka dina möjligheter att överleva. Du som är intresserad av hjärt-lungräddning, och bor i Göteborg med omnejd, bör naturligtvis ta chansen och gå en HLR-utbildning i Göteborg! Det är ett sätt att få en kvalificerad utbildning i HLR och även en garanti för att du kommer veta hur du ska agera om du hamnar i en situation då behöver rädda livet på en medmänniska.

Vid hjärt-lungräddning  försöker den person som utför HLR på en person i nöd att få igång offrets andning eller hjärta. Detta görs genom att applicera ett tryck mot personens bröst och föra in luft till lungorna genom att andas in i personens mun. Du har säkert hört talas om mun-mot-mun-metoden? Det är vad den metod då man andas in i den drabbade personens mun kallas. Om du vill få denna kompetens som potentiellt sett kan rädda liv, kan du med fördel genomgå en HLR-utbildning i Göteborg. Du får då möjligheten att lära dig hjärt-lungräddning av en kompetent utbildare.

HLR-utbildning i Göteborg

Genom att gå en HLR-utbildning i Göteborg kan du lära dig HLR och kunna utföra hjärt-lungräddning i en nödsituation. Det finns fler än en av hjärt-lungräddning, men den vanligaste varianten av HLR inkluderar såväl mun-mot-mun-metoden som bröstkompressioner. Genom att andas in i offrets mun får den nödställda personen syre till lungorna. Även under utandning innehåller den luft som du andas ut, det vill säga den luft som överförs till den andra personen genom dina andetag, ungefär 16 procent syre.

Syftet med bröstkompressionerna är att få blodet att fortsätta flöda till hela kroppen. När en persons hjärta har stannat finns det inget organ i kroppen som kan pumpa blodet och få det att flöda, om inte en annan person utför hjärt-lungräddning med bröstkompressioner. Forskare har varnat för att blodflödet hos en person vars hjärta har stannat är så pass svagt att varje uppehåll av bröstkompressionerna, även då du pausar för att hämta andan, minskar möjligheterna för offret att överleva. Om du har några frågor om hjärt-lungräddning kan du passa på att ställa dem till din utbildare under din HLR-utbildning i Göteborg. Det finns inga dumma frågor, bara korkade svar.

Att veta hur man ska reagera i stunden när något händer räddar liv, läs mer om utbildningar på hlrutbildninggöteborg.se och hitta en kurs som passar er.