Så slipper du kalla fötter på vintern

Att cykla på vintern kan vara allt annat än roligt, men det behöver inte vara så outhärdligt. Om du förbereder dig på rätt sätt kan det faktiskt vara behagligt att cykla i alla väder. Den främsta anledningen till att cyklister fryser på vintern är faktiskt dåliga kläder. Som ordspråket lyder finns det dock inga dåliga väder utan bara dåliga kläder. Du bör till exempel inte inbilla dig att ett extra par strumpor är lösningen på problemet med frusna fötter. Här hittar du några råd som kan hålla dig varm den kommande vintern.

Du hittar inte den verkliga orsaken till ditt obehag

Många människor tror att deras fötter är kalla på grund av att de har dålig blodcirkulation. När läkaren sedan testar cirkulationen är det inget fel på den, utan det verkliga problemet är istället att patientens fötter är våta. Dina fötter producerar nämligen en hel del fukt i form av svett på daglig basis. När du ägnar dig åt fysisk aktivitet ökar mängden fukt.

Om du alltid har kalla fötter är sannolikheten stor att du har våta fötter. Den enklaste lösningen på problemet är att oftare byta strumpor. Du kan med fördel ha ett tunnare par strumpor och ett tjockare par, samt ett extra par strumpor i fickan på din cykeltröja. Efter ungefär halva cykelturen stannar du och byter ut det blöta paret.

Dina skor är inte gjorda för kyliga cykelturer

Cykelskor för racercykling är utformade för att ha en låg vikt, en viss styvhet och för att vara aerodynamiska. Alla dessa egenskaper är bra på sommaren, men under vintern ger de inte dina fötter ett fullgott skydd. I åratal har racercyklister använt skoskydd för att ge ett extra skydd mot kylan, men idag finns särskilda cykelskor på marknaden som är gjorda för att användas på vintern.

Om din budget inte tillåter att du införskaffar ett extra par cykelskor, kan du överväga att använda kängor och platta pedaler under de kyligare månaderna på året. Du kommer trots allt ändå inte slå några personliga rekord på vintern, så det är viktigare att dina fötter hålla sig varma.